בעוד שרוב תשומת הלב מוקדשת לשאלה – מה לאכול כדי לשפר את הפוריות?
כדאי מאוד לשים לב גם לאופן הכנת האוכל, בהקשר של פוריות וכמובן גם בהקשר של הבריאות הכללית.
מה ידוע על הנושא?
AGEs= advanced glycation end products
נוצרים דרך תגובה בין סוכרים לקבוצות אמינו חופשיות של חלבונים, שומנים וחומצות גרעין.
AGEs נוצר כתגובה פיזיולוגית נורמלית, אך אם נוצר בעודף הוא מגיע לרקמות ולמחזור הדם ויגרום לנזק חמצוני ולתגובה דלקתית.
התזונה המודרנית נחשבת לעשירה במזונות מעובדים שעוברים תהליכי חימום וגורמים ליצירת AGEs בכמויות של פי 10 עד 100 בהשוואה למצב הלא מבושל במזונות שונים.
מולקולות אלה ידועות כמעורבות במחלות ובמצבים בריאותיים שונים, ביניהם:
- הזדקנות שחלתית (בא לידי ביטוי ברזרבה שחלתית נמוכה)
- תסמונת השחלות הפוליציסטיות PCOS (לקריאת מאמר בנושא >> כל מה שרצית לדעת על תזונה ל- תסמונת שחלות פוליציסטיות PCOS )
- דלקת
- סכרת סוג 2
- מחלות לב וכלי דם
- סינדרום מטבולי
- מחלות נוירולוגיות
מה הם המזונות בעלי הפוטנציאל הגדול ביותר ליצור AGEs ?
מזונות שמקורם בחי והם עשירים בשומן וחלבון הם באופן כללי המזונות המועדים ביותר, לעומת זאת ירקות, פירות, דגנים מלאים ייצרו פחות AGEs.
גם מזונות כגון: חטיפים, צ’יפס, ביסקוויטים וקרקרים עשירים בשומן יכילו יותר AGEs.
מולקולות אלה נוצרות גם כתוצאה מעישון.
איך AGEs משפיע על הפוריות?
מולקולות אלה מוגדרות כמולקולות “מחמצנות”- גורמים מחמצנים ידועים כבעייתיים במחלות ובמצבי בריאותיים שונים (על גורמים מחמצנים ונוגדני חמצון כתבתי במאמר >> תוספי תזונה ואנטיאוקסידנטים שמשפיעים על הפוריות )
השפעה ספציפית על הפוריות תתאפשר גם בשל קולטנים שלהם באיברי הרבייה – בפרט ברחם, ברירית הרחם ובשחלה. רלוונטי מאוד באנדומטריוזיס ואדנומיוזיס, בתסמונת השחלות הפוליציסטיות ובמצבים נוספים.
לקריאת מאמר בנושא תזונה לאנדומטריוזיס >> אנדומטריוזיס ותזונה
לקריאת מאמר שכתבתי בנושא רירית הרחם >> רירית רחם דקה – מה אפשר לעשות?
איך AGEs יכול להשפיע לרעה על הפוריות בנשים בריאות
- קצב גדילת הזקיקים
- כמות הביציות הנשאבות
- שיעורי הפריות
- התפתחות העובר
- שיעורי הריון
איך AGEs יכול להשפיע לרעה על הפוריות בנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות PCOS?
בנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות PCOS ההשפעה על השחלה תבוא לידי ביטוי ב-
- השפעה לרעה על פעילות LH בתאים
- פגיעה בצריכת האנרגיה הדרושה להתפתחות הביצית
- עלייה במדדי דלקת
- עלייה בעמידות לאינסולין.
10 עצות זהב להפחתת הנזק לפוריות
- העדיפו שיטות אידוי, חימום במיקרוגל ובישול על פני צלייה וטיגון (וכמובן גם על פני “על האש”)
- במידה ומדובר בבשר/ עוף השתמשו במרינדות חומציות לפחות שעה לפני ההכנה, יכולות להיות עם לימון/ חומץ מתאים לבישול.
- המנעו מאכילת מזונות “שרופים”/ עם מעטה פריך (לרוב בצבע חום)
- המנעו מצריכת מזונות מעובדים מאוד
- המנעו מצריכת שומן מוקשה
- המנעו מצריכת משקאות ממותקים
- הקפידו להוסיף מים לתהליך הבישול
- שלבו מרקים ותבשילים עשירים בקטניות ובירקות
- שימרו על רמות סוכר מאוזנות (גלוקוז)
- הקפידו על תזונה מאוזנת המשלבת ירקות, פירות, קטניות, דגים, קטניות, מוצרי חלב דלי שומן ודגנים מלאים.
לקריאת מאמר שכתבתי בנושא חומרים נוספים שמזיקים לפוריות >> המזונות והחומרים שכדאי להימנע מהם בטיפולי פוריות
להתאמת תוכנית תזונה אישית לשיפור הפוריות ניתן ליצור איתי קשר.
קרן זלדמן
דיאטנית פוריות